1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Geen categorie
 6. /
 7. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Over

Verhuizen brengt vaak veel kosten met zich mee, van het huren van een verhuiswagen tot het inschakelen van professionele verhuizers. Gelukkig zijn er enkele financiële voordelen waar je mogelijk van kunt profiteren, zoals vrijstelling op overdrachtsbelasting. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat overdrachtsbelasting inhoudt, welke situaties in aanmerking komen voor vrijstelling en hoe je hiervan kunt profiteren. Als verhuisbedrijf begrijpen wij dat kostenbesparingen van groot belang zijn, dus laten we beginnen!

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de overdracht van onroerend goed, zoals bij de aankoop van een woning. De standaardtarieven voor overdrachtsbelasting variëren afhankelijk van de situatie, maar zijn momenteel vastgesteld op 8% voor woningen en 10% voor niet-woningen. Deze belasting kan een aanzienlijke financiële last vormen bij het kopen van een nieuwe woning, maar gelukkig zijn er enkele uitzonderingen en vrijstellingen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Vrijstelling op overdrachtsbelasting bij starters

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt! Sinds 2021 geldt er een vrijstelling op overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 34 jaar die voor het eerst een woning kopen. Deze vrijstelling houdt in dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning met een waarde tot 440.000,-. Is de koopprijs inclusief aanhorigheden hoger, bijvoorbeeld € 450.000? Dan heb je geen recht op de startersvrijstelling. Daarnaast moet je zelf in de woning wonen en dat je niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. Dit is een geweldige kans voor jonge mensen om hun eerste stap te zetten op de woningmarkt zonder extra belastingkosten.

Voorwaarden vrijstelling starter overdrachtsbelasting

 • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar.
 • De koper koopt een woning.
 • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
 • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet onderverhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
 • De waarde van de woning is niet hoger dan € 440.000, -.

Vrijstelling op overdrachtsbelasting bij doorstroming

Een andere situatie waarin je mogelijk recht hebt op vrijstelling op overdrachtsbelasting is bij doorstroming. Dit betekent dat je je oude woning verkoopt en een nieuwe woning koopt binnen een bepaalde periode, meestal zes maanden. Om van deze vrijstelling te profiteren, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een eigen woning en het gebruiken van de nieuwe woning als hoofdverblijf. Het is belangrijk om te weten dat deze vrijstelling alleen van toepassing is als je de vrijstelling niet eerder hebt ontvangen. 

Dus, profiteer van de vrijstelling op overdrachtsbelasting!

Verhuizen kan een kostbare aangelegenheid zijn, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om kosten te besparen, zoals vrijstelling op overdrachtsbelasting. Of je nu verhuist binnen de familie, doorstroomt naar een nieuwe woning of een starter bent, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en voorwaarden. Als verhuisbedrijf begrijpen wij het belang van financiële voordelen bij het verhuizen, en we hopen dat deze blog je nuttige informatie heeft gegeven over vrijstelling op overdrachtsbelasting. Voor meer advies en ondersteuning bij je verhuizing staan wij altijd voor je klaar!

Een vrijblijvende verhuisofferte aanvragen bij Let’s Move Verhuizingen

Benieuwd hoeveel uw verhuizing bij ons verhuisbedrijf zou kosten? Wij komen graag met u in contact en zorgen ervoor dat de verhuisofferte zo transparant mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat begint niet wanneer de verhuizers al voor de deur staan, maar direct bij het eerste contact. Neem contact op met een van onze verhuisadviseurs of vraag direct online een offerte aan.