1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verhuistips
  6. /
  7. Energie besparen thuis: de...

Hoe voel je je zo snel mogelijk thuis in je nieuwe woning?

Er zijn talloze manieren waarop je in huis energie kunt besparen, of het nu gaat om het verlagen van je elektriciteitsrekening of om het verminderen van je ecologische voetafdruk. Hieronder vind je enkele tips om je op weg te helpen bij het verminderen van je energieverbruik thuis.

Gebruik je (LED)-verlichting

Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen kan een enorme besparing opleveren. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen. Hoewel LED-lampen aanvankelijk duurder zijn, zul je uiteindelijk geld besparen door de lagere energierekening en de langere levensduur van de lampen.

 

Naast het gebruik van LED-lampen zijn er ook andere manieren om energie te besparen met verlichting, zoals het installeren van bewegingssensoren en timers om lichten automatisch uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn. Het combineren van verschillende energiebesparende maatregelen kan leiden tot een aanzienlijke besparing op je energierekening en een lagere ecologische voetafdruk. 

Gebruik slimme thermostaten

Slimme thermostaten kunnen je helpen om de temperatuur van je huis beter te beheren en te verlagen wanneer je niet thuis bent. Dit kan een grote besparing opleveren op je energierekening. Sommige slimme thermostaten hebben zelfs de mogelijkheid om op basis van je leefgewoonten en gedrag de temperatuur van je huis te regelen, waardoor je nog meer energie kunt besparen.

Slimme thermostaten monitoren natuurlijk ook het energieverbruik van je verwarmingssysteem. Dit simpele gegeven kan je helpen om inzicht te krijgen in je energieverbruik en je helpen om energie te besparen door je bewuster te maken van je energiegebruik. Sommige slimme thermostaten geven je zelfs tips en adviezen over hoe je energie kunt besparen.

Zorg voor goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Je kunt investeren in isolatiemateriaal voor je muren, dak en vloeren, maar ook in het afdichten van tochtige ramen en deuren. Dit kan een grote besparing opleveren op je energierekening. De ene isolatie kost uiteraard wat meer dan de andere. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Isoleer de zolder: Als je een ongeïsoleerde zolder hebt, kan het isoleren van deze ruimte helpen om warmteverlies te verminderen en de energierekening te verlagen. Dit kan relatief eenvoudig en goedkoop worden gedaan met behulp van isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol.

Breng tochtstrips aan: Tochtstrips kunnen helpen om koude lucht buiten te houden en warmteverlies te verminderen. Ze kunnen relatief goedkoop worden aangeschaft en zijn eenvoudig zelf te installeren.

Plaats radiatorfolie: Radiatorfolie kan helpen om warmteverlies via buitenmuren te verminderen. Het reflecteert de warmte terug de kamer in en voorkomt dat de warmte wordt geabsorbeerd door de muur. Radiatorfolie is relatief goedkoop en eenvoudig zelf te installeren. 

Gebruik de juiste temperatuur

Het aanpassen van de temperatuur van je koelkast en vriezer kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Een temperatuur van 4 graden Celsius voor je koelkast en -18 graden Celsius voor je vriezer zijn ideaal. Het regelmatig ontdooien van je vriezer kan ook helpen om energie te besparen.

Verminder waterverbruik

Door te investeren in waterbesparende kranen en douchekoppen kun je je waterverbruik verminderen. Het gebruik van een vaatwasser en wasmachine met een energielabel A+++ kan ook helpen om water te besparen. Vermijd ook het laten lopen van de kraan terwijl je tanden poetst of scheert. 

Repareer lekkende kranen en leidingen: Een lekkende kraan kan ongeveer 5.500 liter water per jaar verspillen, wat kan leiden tot een hogere waterrekening en meer energieverbruik om het water te verwarmen.

Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen: Waterbesparende douchekoppen en kranen verminderen de hoeveelheid water die wordt verbruikt, waardoor de energie die nodig is om het water te verwarmen ook wordt verminderd.

Neem kortere douches: Elke minuut dat je korter doucht, bespaart je ongeveer 5 liter water. Dit betekent dat je niet alleen water, maar ook energie bespaart die nodig is om het water te verwarmen.

Gebruik een wasmachine en vaatwasser op een volledige lading: Door de wasmachine en vaatwasser alleen te gebruiken wanneer deze volledig beladen zijn, vermindert u de hoeveelheid water en energie die nodig is voor het uitvoeren van deze taken.

Gebruik een emmer bij het wassen van uw auto: Door een emmer te gebruiken in plaats van een slang bij het wassen van uw auto, bespaart u water en energie.

Zet apparaten uit

Schakel apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt en haal stekkers uit stopcontacten om sluipverbruik te voorkomen. Het uitschakelen van apparaten kan een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening.