1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verhuizen
  6. /
  7. Je huis zelf verkopen...

Kantoorverhuizing

Verhuizen kan een stressvolle en intensieve periode zijn. Wanneer je een verhuizing plant, moet je nadenken over alle aspecten die met de verhuizing te maken hebben, waaronder de verkoop van je oude huis. Vaak wordt het inschakelen van een makelaar als de meest logische stap gezien, maar er zijn ook voordelen aan het verkopen van je huis zonder een makelaar. In deze blog gaan we de voor- en nadelen van het verkopen van je huis zonder een makelaar bespreken.

Voordelen huis zelf verkopen

Het verkopen van je huis zonder een makelaar heeft verschillende voordelen, waaronder:

Kostenefficiëntie: De kosten die gepaard gaan met de verkoop van een huis zijn aanzienlijk. Een van de grootste kostenposten is de commissie die je aan de makelaar moet betalen. Door je huis zonder een makelaar te verkopen, bespaar je duizenden euro’s.

Meer controle: Als je zelf je huis verkoopt, heb je meer controle over het verkoopproces. Je kunt zelf de bezichtigingen inplannen en onderhandelen over de verkoopprijs.

Persoonlijkere benadering: Wanneer je zelf je huis verkoopt, kun je een persoonlijkere benadering hanteren. Potentiële kopers kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen en jij kunt ze persoonlijk rondleiden door je huis.

Mogelijkheid om je huis beter te presenteren: Jij kent je huis beter dan wie dan ook. Je weet wat de pluspunten zijn en welke aspecten van je huis extra aandacht verdienen. Door zelf je huis te verkopen, kun je het op een persoonlijke manier presenteren en zorgen dat het in het beste daglicht komt te staan.

Nadelen huis zelf verkopen

Hoewel het verkopen van je huis zonder een makelaar voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Hier zijn enkele nadelen van het zelf verkopen van je huis:

Tijdrovend: Het verkopen van je huis is een tijdrovend proces. Je moet tijd en moeite steken in het inplannen van bezichtigingen, onderhandelen over de verkoopprijs en het opstellen van de koopakte.

Gebrek aan expertise: Makelaars hebben de nodige expertise en ervaring om het verkoopproces soepel te laten verlopen. Als je geen ervaring hebt met het verkopen van een huis, loop je het risico belangrijke details over het hoofd te zien.

Beperkte bereikbaarheid: Als je zelf je huis verkoopt, ben je niet altijd beschikbaar om potentiële kopers te woord te staan. Hierdoor kan het gebeuren dat je potentiële kopers misloopt.

Minder netwerk: Een makelaar heeft een uitgebreid netwerk van contacten in de vastgoedwereld. Hierdoor heeft hij of zij toegang tot potentiële kopers die je anders misschien niet had kunnen bereiken.

Wanneer moet je niet zelf je huis verkopen

Hoewel het verkopen van je huis zonder een makelaar zeker enkele voordelen biedt, zijn er situaties waarin het beter is om toch een makelaar in te schakelen. Hier zijn enkele situaties waarin je niet zelf je huis zou moeten verkopen:

Je woont ver weg: Als je ver weg woont van de plek waar je huis staat, kan het lastig zijn om het verkoopproces zelf te regelen. Bezichtigingen plannen en contact onderhouden met potentiële kopers kan dan lastig zijn.

Je hebt weinig tijd: Als je weinig tijd hebt om bezichtigingen te plannen en potentiële kopers te woord te staan, kan het verkopen van je huis zonder makelaar lastig zijn.

Je hebt een complexe of unieke woning: Als je huis complexe of unieke eigenschappen heeft, kan het lastig zijn om deze te presenteren aan potentiële kopers. Een makelaar kan in dit geval helpen om de unieke eigenschappen van je huis op de juiste manier te presenteren.

Je wilt een snelle verkoop: Als je je huis snel wilt verkopen, kan het inschakelen van een makelaar helpen. Makelaars hebben een uitgebreid netwerk van potentiële kopers en kunnen daardoor sneller een geschikte koper vinden.

Als je jezelf niet comfortabel voelt bij het zelf verkopen van je huis of als een van bovengenoemde situaties op jou van toepassing is, kan het inschakelen van een makelaar de juiste keuze zijn. Een makelaar kan je helpen om het verkoopproces soepeler te laten verlopen en kan je tijd en stress besparen.

Hoeveel kan je besparen als je het wel doet

De kosten van een makelaar voor het verkopen van een huis kunnen verschillen per makelaar en per regio. Over het algemeen vraagt een makelaar een courtage van 1% tot 2% van de verkoopprijs van het huis. Daarnaast zijn er vaak nog bijkomende kosten, zoals advertentiekosten en kosten voor deelname aan landelijke huizensites.

Als je besluit om zelf je huis te verkopen, bespaar je deze kosten. Je betaalt dan alleen voor de kosten van het plaatsen van je advertentie op huizensites. Dit kan variëren van enkele tientjes tot een paar honderd euro, afhankelijk van de site en de duur van de advertentie.

Om een idee te geven van de mogelijke besparingen, kun je bijvoorbeeld kijken naar de verkoop van een huis met een vraagprijs van € 300.000. Bij een courtage van 1,5% betaal je dan € 4.500 aan makelaarskosten. Als je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen, kun je deze kosten besparen.

Natuurlijk is het belangrijk om te overwegen wat je precies krijgt voor de kosten van een makelaar. Een goede makelaar kan je helpen bij het bepalen van een realistische vraagprijs, het opstellen van de koopovereenkomst en het regelen van bezichtigingen. Ook kan een makelaar vaak een groter bereik hebben voor de verkoop van je huis door een groot netwerk van potentiële kopers.

Zelf verkopen of toch een makelaar inschakelen 

Als je voldoende tijd, kennis en ervaring hebt in de vastgoedmarkt en de juridische aspecten van het verkoopproces, kan het zeker een goed idee zijn om je huis zelf te verkopen en zo de makelaarskosten te besparen. Ook als je een goed netwerk hebt of bijvoorbeeld actief bent in vastgoed, kan het zelf verkopen van je huis prima te doen zijn.

Echter, als je geen of weinig kennis en ervaring hebt in de vastgoedmarkt en het verkoopproces van een huis, dan kan het juist risicovol zijn om zonder makelaar te werken. Een goede makelaar kan je helpen bij het bepalen van een realistische vraagprijs, het opstellen van de koopovereenkomst, en het regelen van bezichtigingen en onderhandelingen. Ook kan een makelaar vaak een groter bereik hebben voor de verkoop van je huis door een groot netwerk van potentiële kopers.

Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen, moet je ook bereid zijn om tijd en energie te investeren in het verkoopproces. Dit kan onder andere betekenen dat je zelf bezichtigingen organiseert en dat je zelf de onderhandelingen voert met potentiële kopers.

Kortom, het zelf verkopen van je huis kan voordelig zijn als je de nodige kennis en ervaring hebt en bereid bent om tijd en energie in het verkoopproces te steken. Als je echter weinig ervaring hebt en niet veel tijd en energie in het verkoopproces wilt steken, dan kan het inschakelen van een makelaar een goede keuze zijn. Het is belangrijk om te beoordelen wat voor jou persoonlijk de beste keuze is.

Een vrijblijvende verhuisofferte aanvragen bij Let’s Move Verhuizingen

Benieuwd hoeveel uw verhuizing bij ons verhuisbedrijf zou kosten? Wij komen graag met u in contact en zorgen ervoor dat de verhuisofferte zo transparant mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat begint niet wanneer de verhuizers al voor de deur staan, maar direct bij het eerste contact. Neem contact op met een van onze verhuisadviseurs of vraag direct online een offerte aan.