1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Geen categorie
  6. /
  7. Waarde van je huis...

Hoe voel je je zo snel mogelijk thuis in je nieuwe woning?

Als huiseigenaar is het belangrijk om te weten welke reparaties en renovaties de waarde van je huis kunnen verhogen. Het uitvoeren van de juiste verbeteringen kan niet alleen zorgen voor een betere verkoopprijs, maar kan ook het woongenot verhogen. Hier zijn enkele veelvoorkomende reparaties en renovaties die de waarde van een huis kunnen verhogen:

Schilderen

Het schilderen van de binnen- en buitenkant van een huis kan een grote impact hebben op de waarde. Een nieuw verflaagje kan een oud huis er weer als nieuw uit laten zien. Niet alleen nieuw, maar door een nieuw verflaagje met de juiste kleuren kan je ook ervoor zorgen dat kamers groter lijken. Daarnaast ziet het hele huis er een stuk frisser uit. Wat schilderwerk kan zodoende zorgen voor een aanzienlijk prijsverschil en is zeker het overwegen waard als je op het punt staat om je woning te verkopen.   

Keuken renoveren

De keuken is vaak het middelpunt van het huis. Zeker in woning gemaakt voor het gezinsleven is de keuken enorm van belang.  Een moderne, goed ontworpen keuken met hoogwaardige apparatuur en materialen kan de waarde van een huis aanzienlijk verhogen. Hou er wel rekening mee dat een keuken erg persoonlijk is. Niet iedere keuken valt even goed in de smaak bij kopers, en dat drukt de waarde. Beter is het dus meestal de bestaande keuken te laten zitten, en kopers de vrijheid te geven zelf een nieuwe keuken te laten installeren.

Wel is het altijd slim kleine reparaties uit te voeren. Denk aan kapotte deurgrepen, een lekkende kraan of een defecte vaatwasser. Ook wanneer de keuken al tientallen jaren oud is, raden we aan om in ieder geval optisch het één en ander aan te passen. Dit zal de algemene uitstraling en daarmee de verkoopopbrengst ten goede komen.

Een nieuwe badkamer plaatsen

Voor het renoveren van badkamers geldt in principe hetzelfde als voor keukens: smaken verschillen. Wees daarom terughoudend met het opknappen van de badkamer. Wanneer deze echt gedateerd is, is het wel slim om met het oog op het totaalplaatje wat aanpassingen te doen. Maar een badkamer van pakweg vijf tot tien jaar oud zouden wij altijd laten zitten. De kans is immers groot dat de nieuwe eigenaar toch liever een andere kleur tegeltjes wil, een ander model ligbad of juist helemaal geen ligbad en lekker veel ruimte. Zorg er uiteraard wel voor dat de badkamer schimmelvrij, kalkvrij en mooi fris en schoon is.

Lekkages reparen, kleine reparaties

Met het oog op gevolgschade is het nooit slim om lekkages niet te laten repareren. Of het nu gaat om een lek dak, een lekke afvoer of een lekke waterleiding, waterschade kan tot grote problemen leiden. Denk aan vochtschade, houtrot en schimmel. Kopers weten dit en daarom zijn lekkages vaak een absolute dealbreaker.

Heb je dus ergens een lekkage in huis? Of is er nog zichtbare schade aanwezig aan muren of plafonds? Ergens nog kleine gaten in de muur? Pak deze – zeker als het kleine reparaties – aan. Het kost vaak niet veel, maar geeft een veel nettere uitstraling en kan een aardig verschil maken in de uiteindelijke waarde. 

Zorg voor een nette tuin

Net als het buitenschilderwerk speelt ook de tuin een enorm grote rol bij het vormen van een eerste indruk van het huis. Is de tuin netjes en aan kant? Dan zullen mensen die komen bezichtigen direct een stuk enthousiaster zijn dan wanneer het een rommeltje is. Wij raden daarom aan om ervoor te zorgen dat de tuin er mooi verzorgd uitziet. Je hoeft echt geen professionele tuinarchitect en hovenier te laten komen, maar het planten van een paar kleurrijke bloemetjes (lavendel is altijd goed) en wat struikjes kan wonderen doen. Haal ook al het onkruid weg, net als stapels tegels, dakpannen of andere rommel. En heb je veel gras? Maai het dan, maar laat het verder vooral liggen, want de meeste kopers (vooral die met kinderen) zijn hier dol op!

Huis beter isoleren 

Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere verkoopwaarde (en een hogere taxatiewaarde) dan een slecht geïsoleerd huis. Isolatie zorgt immers voor minder warmteverlies in de winter, waardoor de energierekening binnen de perken blijft en het lekker warm blijft. In de zomer houdt isolatie je huis juist lekker koel. Toch kun je beter niet extra isolatie aanbrengen voordat je een huis in de markt gaat zetten. De nodige investeringen in glas, kozijnen, isolatiematerialen en werkuren haal je er namelijk meestal niet uit.