1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verhuistips
  6. /
  7. Verhuizen met kinderen; let...

Verhuizen met kinderen

Verhuizen is voor een ieder een spannende onderneming. Het wennen aan het nieuwe huis, nieuwe buren en alle andere veranderingen die het met zich meebrengt kunnen soms ons allemaal even teveel worden. Voor kinderen is het nog spannender en zeker als de kinderen nog nooit zijn verhuisd, is het een geheel nieuw ervaring en is het lastig voor hun om te begrijpen wat er nou echt gaat gebeuren.

Om het voor iedereen in het gezin wat aangenamer te maken en minder stressvol delen wij graag 10 tips die ervoor zullen zorgen dat ook de kids makkelijker met de situatie om kunnen gaan.

Op het juiste moment het nieuws vertellen

Neem je tijd en overweeg wanneer het überhaupt het beste moment is om je kind op de hoogte te stellen van de verhuizing. Heb je een peuter dan volstaat het om je kind pas uitleg te geven als je daadwerkelijk het huis, de nieuwe peuterspeelzaal e.d. kunt laten zien. Daarvoor zal je peuter toch niet begrijpen wat een verhuizing nou echt betekent.

Bij een wat ouder kind, zeker richting de puberteit is het wel verstandig om hem of haar zodra de plannen concreet zijn. Zo kan je ook je kind erbij betrekken en is makkelijker om aan het idee van verhuizen te wennen. Zeker als je ver gaat verhuizen, kan het fijn zijn voor je kind om genoeg tijd te hebben om leuke dingen te doen met zijn of haar vrienden voordat de verhuizing daadwerkelijk plaatsvind.

Plan de verhuizing in tijdens de zomer

Voor een klein kind is het lastig om te wennen aan een nieuwe omgeving, maar zeker ook voor de oudere kinderen. Wennen aan een nieuwe omgeving is makkelijker als het nieuwe schooljaar, voetbalseizoen begint. Op dat moment is het voor iedereen weer een nieuw jaar en kunnen makkelijker banden worden opgebouwd.

Daarnaast is de kans zeer klein dat je kind de enige “nieuweling” zal zijn in de omgeving. Tijdens de zomervakanties veranderen er altijd een hoop zaken en komen er meestal wel nieuwe klasgenoten bij. Op het moment dat je midden in een schooljaar verhuist kan het zo zijn dat het voor je kind erg lastig wordt om een leuke plek in de groep te krijgen en zich snel thuis te voelen. 

Samen inpakken; maak er wat leuks van

Misschien is de reden dat je gaat verhuizen niet de leukste. Maar juist op dat moment is het belangrijk om er iets leuks van te maken en het positief te brengen naar je kind. worden. Vertel hoe leuk de buurt is, hoe leuk zijn of haar kamer wordt en ga gezellig samen filmpjes kijken over verhuizen. Wellicht zal je zelf op deze manier ook positiever naar de verhuizing kijken mocht de verhuizing geen positieve oorzaak heeft.

Ga gezellig samen inpakken met een leuk muziekje erbij. Geef je kind een beetje verantwoordelijkheid en kleine taakjes zodat hij of zij zich ook betrokken voelen. Misschien ook een leuk idee om je kind zijn of haar verhuisdozen te versieren. Zo worden de verhuisdozen direct herkend na de verhuizing en kan ook van het uitpakken een feest worden gemaakt.

Wees positief, maar ook realistisch

Voor je kind, zeker gezien hij of zij niet de besluiten in de familie maakt, zal het besluit om te verhuizen altijd een verrassing zijn. Eerder gaven we aan om zo positief mogelijk te zijn, maar kijk niet weg op het moment dat minder positieve gevoelens naar boven komen. Zowel bij jou als bij je kind.

Loop niet weg voor deze gevoelens en geef je kind en jezelf de ruimte om te dealen met deze gevoelens. Ook negatieve gevoelens horen bij het leven en verhuizen, maar het is van belang om daar niet in te blijven hangen. Na het uiten van deze gevoelens is het belangrijk om het toch enigszins met een glimlach af te sluiten en het zo positief af te sluiten.

 

 

Een vrijblijvende verhuisofferte aanvragen bij Let’s Move Verhuizingen

Benieuwd hoeveel uw verhuizing bij ons verhuisbedrijf zou kosten? Wij komen graag met u in contact en zorgen ervoor dat de verhuisofferte zo transparant mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat begint niet wanneer de verhuizers al voor de deur staan, maar direct bij het eerste contact. Neem contact op met een van onze verhuisadviseurs of vraag direct online een offerte aan.