1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verhuistips
  6. /
  7. Verhuizen met huisdieren: hoe...

Huisdieren en verhuizen

Een verhuizing is voor iedereen die betrokken is spannend, maar voor je huisdieren toch nog ietsjes spannender. Nu is een vissenkom of vogelkooi iets makkelijk te verhuizen dan onze lieve loslopende huisdieren. Om de verhuizing toch wat makkelijker te maken voor hun en daarmee gelijk minder stressvol voor jou, vind je hier wat tips. Volg de tips op en je huisdier gaat je onwijs dankbaar zijn en jij een stuk rustiger.  

Impact van het verhuizen op je kat of hond

Voor je goudvis of hamster zal een verhuizing niet uitmaken. De kom en kooi gaan mee en zo verandert er vrij weinig aan hun woonomgeving. Voor je kat of hond is dit natuurlijk anders bij een verhuizing. Zowel honden als katten houden van vastigheid, routine en een vertrouwde omgeving. Op het moment dat de verhuizing begint en de routine wordt mogelijk verbroken zal je al een verschil in gedrag opmerken. Zorg er daarom allereerst voor dat je de spullen van je huisdier zo lang mogelijk laat staan. Zo voorkom je dat je huisdier onrustig wordt. Probeer je huisdier zo lang mogelijk in dezelfde routine te houden en rustig genieten van zijn vertrouwd plekje.  

Blijf kalm tijdens het verhuizen

Verhuizen kan enorm stressvol zijn, zeker als het niet loopt zoals je dat wilt. Dat je lichtelijk gefrustreerd raakt op dit soort momenten is te begrijpen, maar hou in je achterhoofd dat je huisdier dit feilloos aanvoelt. Jij onrustig, je huisdier onrustig. Dit in combinatie met standaardhectiek die nou eenmaal bij een verhuizing hoort – denk aan mensen die in en uit de woning gaan, meubels niet meer op hun plek – kan zorgen voor een situatie waar je allesbehalve in terecht wilt komen. Probeer dus gewoon te ontspannen tijdens je verhuizing. Alles komt goed. Deze gedachtegang gaat zowel jou als jouw huisdier ten goede komen.  

Bescherm je huisdier voor de verhuizing

Als het even kan, laat je huisdier zo weinig mogelijk merken van de verhuizing totdat je huisdier daadwerkelijk zelf ‘verhuisd’ moet worden. Vaak zullen de spullen van je huisrond rond of in de woonkamer staan. Dit is natuurlijk niet handig want daar gaat ook de drukte zijn. Als je een kat hebt, dan kan je je kat het beste afsluiten door een gehele ruimte vrij te houden voor je kat waar ook weinig mensen in en uit gaan. Zet de etensbakjes en mand hierin neer en pas op het moment dat echt alles uit huis is, ga je met je huisdier naar de nieuwe woning.

Heb je een hond en heeft deze een vaste oppas voor momenten zoals deze? Maak dan daar gebruik van! Het scheelt enorm voor jou als je even geen omkijken hebt naar je trouwe viervoeter en ook je hond zal hier alleen maar profijt van hebben. Lukt het toch niet om de oppas in te schakelen, probeer dan ook voor je hond aan aparte ruimte in te delen. Kies een persoon uit die tijdens de verhuizing wat meer aandacht heeft voor je hond dan de verhuizing. Lekker een lange rustige wandeling maken op het moment dat alles wordt ingeladen en uitgeladen. 

Ook je huisdier moet wennen op het nieuwe adres

Veel dingen die voor jou gelden, gelden ook voor je huisdier. Ook zij moeten wennen aan de nieuwe woning en de nieuwe routine die hierin ontstaat. Om het makkelijker te maken voor je huisdier is het van belang om zo snel mogelijk de vertrouwde spullen neer te zetten. Zet de voerbakjes, kattenbakjes, hondenmanden en krabpalen direct neer na binnenkomst. Plaats je kat in de ruimte in de reismand met alle vertrouwde spullen en open de reismand. Vervolgens laat je het aan je kat of de ruimte direct wordt verkend of nog even vanuit de mand de nieuwe omgeving wordt bekeken. Na een paar uur zet je de deur van deze ruimte open en laat je je kat het tempo qua verkennen bepalen. Wacht wel zeker 4 weken voordat je je kat naar buiten laat gaan. 

Hou de hond bij aankomst op de nieuwe bestemming nog even aan de lijn en blijf voor de zekerheid dit doen de eerste paar dagen. De omgeving is onbekend en zo kan het zomaar gebeuren dat je hond schrikt en je er achteraan moet gaan. Probeer verder gewoon, ondanks je eigen mogelijke vermoeidheid, de eerste dagen jullie oude ritme op te pakken. Des te eerder jullie dat ritme weer hebben opgepakt, des te eerder jij je geen zorgen hoeft te maken over je huisdier.

Een vrijblijvende verhuisofferte aanvragen bij Let’s Move Verhuizingen

Benieuwd hoeveel uw verhuizing bij ons verhuisbedrijf zou kosten? Wij komen graag met u in contact en zorgen ervoor dat de verhuisofferte zo transparant mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat begint niet wanneer de verhuizers al voor de deur staan, maar direct bij het eerste contact. Neem contact op met een van onze verhuisadviseurs of vraag direct online een offerte aan.