1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verhuistips
  6. /
  7. Recht op een verhuiskostenvergoeding?...
Recht op kosten?

We leven in een land waar een hoop geregeld is en waar je vaak meer rechten hebt dan je denkt. Zo is het ook dat je bij een verhuizing aanspraak kan maken op een verhuiskostenvergoeding. Op het moment dat je vanwege medische reden genoodzaakt bent om te verhuizen kan je gebruik maken van de verhuiskostenvergoeding. In deze blog gaan we in op de verschillende regelingen rondom het verhuizen en de voorwaarden die van toepassingen zijn.

Bijzondere bijstand aanvragen

Om een vergoeding voor je verhuizing aan te vragen kan je ook bijzondere bijstand aanvragen die niet specifiek voor verhuiskosten is bedoeld. Het aanvragen van bijzondere bijstand kan altijd bij je gemeente als je onverwachte, maar noodzakelijke kosten moet maken. Je aanvraag zal door de gemeente worden gecontroleerd en vervolgens zal besloten worden of je hier recht op hebt gezien de omstandigheden. Houdt er rekening mee dat de hoogte van de bijzondere bijstand afhangt van je inkomen, vermogen en bijzondere uitgaven.

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente. Informeer dan ook bij jouw gemeente naar deze ondersteuning en wellicht dat jouw gemeente jou kan helpen bij jouw verhuizing.

Verhuiskostenvergoeding WMO

Na de meer algemenere mogelijkheden te hebben besproken, komen we aan bij de regeling die specifiek in het leven is geroepen voor het verhuizen bij medische noodzaak. Deze regeling is er op gericht om men te ondersteunen op het moment dat iemand niet meer in de huidige woning kan blijven wonnen en z.s.m. een gepaste woning nodig heeft. Op het moment dat je hier niet zelf de financiële middelen voor hebt, kan de gemeente deze verhuiskostenvergoeding aan je toekennen. De vergoeding is zowel een tegemoetkoming voor de verhuiskosten én inrichtingskosten.

Voorwaarden WMO

Uiteraard is het zo dat deze vergoeding niet zomaar wordt toegewezen en je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen zodat de gemeente jouw aanvraag goedkeurt. Je behoort in ieder geval aan de volgende voorwaarden te voldoen, maar hoe er rekening mee dat altijd alle omstandigheden van je situatie een rol spelen:

  • De medische problemen zijn langdurig en je bent medisch noodzakelijk – dit moet je kunnen aantonen – om uit je huidige woning te verhuizen. De medische problemen speelde niet ten tijden van het accepteren van je huidige woning.
  • Je woont op jezelf én verhuist weer naar een eigen woning.
  • Je verhuist binnen Nederland.
  • Je hebt je huurt nog niet opgezegd of hebt je woning nog niet verkocht.

Uiteindelijk zal de gemeente op basis van je omstandigheden en de informatie die je hen hebt gegeven, besluiten of je recht hebt op de vergoeding of niet.

Urgentie op woningen met verhuiskostenvergoeding

Na de meer algemenere mogelijkheden te hebben besproken, komen we aan bij de regeling die specifiek in het leven is geroepen voor het verhuizen bij medische noodzaak. Deze regeling is er op gericht om men te ondersteunen op het moment dat iemand niet meer in de huidige woning kan blijven wonen en z.s.m. een gepaste woning nodig heeft. Op het moment dat je hier niet zelf de financiële middelen voor hebt, kan de gemeente deze verhuiskostenvergoeding aan je toekennen. De vergoeding is zowel een tegemoetkoming voor de verhuiskosten én inrichtingskosten.

Hoe vraag je een verhuiskostenvergoeding WMO aan?

Alle aanvragen die besproken zijn in deze blog kan je bij je gemeente doen. Het doet er niet toe of je naar een andere gemeente verhuist of in dezelfde gemeente blijft, zolang je de aanvraag indient bij je huidige gemeente. In eerste instantie zal altijd gekeken worden naar de mogelijkheden om je huidige woning aan te passen zodat je hier kan blijven wonen. Op het moment dat dit niet mogelijk is, dan zal er gekeken worden of je recht hebt op de verhuiskostenvergoeding.

Een vrijblijvende verhuisofferte aanvragen bij Let’s Move Verhuizingen

Benieuwd hoeveel uw verhuizing bij ons verhuisbedrijf zou kosten? Wij komen graag met u in contact en zorgen ervoor dat de verhuisofferte zo transparant mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat begint niet wanneer de verhuizers al voor de deur staan, maar direct bij het eerste contact. Neem contact op met een van onze verhuisadviseurs of vraag direct online een offerte aan.