Amsterdam, onze prachtige hoofdstad met mooie smalle straatjes en herenhuizen langs de grachten. Een prachtige stad, maar de infrastructuur maakt van verhuizen vaak toch wel een uitdaging. Niet alleen is het zo dat een grotere vrachtwagen lastig op de plek van bestemming komt, het parkeren van de verhuiswagen en/of lift voor het inladen en uitladen kan een uitdaging vormen. Daarnaast is het vaak zo, om onnodige kosten in de vorm van boetes te voorkomen, dat een parkeervergunning noodzakelijk is. In welke gevallen een parkeervergunning nodig is bij een verhuizing in Amsterdam hebben wij voor je een op een rijtje gezet.
Wanneer is een parkeerontheffing nodig voor jouw verhuizing?
Niets is gratis in deze wereld, dus ook een ontheffing voor het parkeren tijdens uw verhuizing. Om de kosten van de verhuizing te drukken is van belang om na te gaan of de ontheffing daadwerkelijk noodzakelijk is. Het zou natuurlijk zonde van het geld zijn als u een ontheffing regelt, zonder dat dit absoluut nodig is. In de volgende gevallen is een ontheffing nodig:
– U wilt parkeervakken reserveren voor de verhuiswagen;
– Als u voor het inladen en lossen de weg af moet zetten;
– Op het moment dat u ergens wilt rijden met de verhuiswagen waar dit normaal niet is toegestaan;
– Als er geen parkeervakken zijn die u kunt gebruiken voor het inladen en lossen van de verhuiswagen.
Welke soort ontheffingen zijn er voor de verhuizing in Amsterdam?
Tijdens het verhuizen in Amsterdam zijn er twee verschillende soorten ontheffingen die van toepassing kunnen zijn. Om op plekken te komen waar je met de verhuiswagen eigenlijk niet in mag, dien je een RVV Verkeersontheffing aan te vragen. Een RVV Verkeersontheffing heb je ook nodig op het moment dat je een ontheffing nodig hebt om op het trottoir te parkeren.
Gaat het om het reserveren van parkeervakken of moet er een gedeelte of gehele weg worden afgesloten omdat je anders niet kan in- en/of uitladen? In deze beide gevallen dien je een TMV aan te vragen. TMV staat voor Tijdelijke Verkeersmaatregel.
RVV Verkeersontheffing aanvragen
Heb je voor jouw verhuizing in Amsterdam een ontheffing nodig om in straten te komen waar je normaal niet in mag of om op het trottoir te parkeren? In deze gevallen heb je een Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens Verkeersontheffing nodig. Het aanvragen van de ontheffing doe je via MijnAmsterdam.
Hou er wel rekening mee dat je in principe de ontheffing aanvraag voor één bepaald stadsdeel binnen Amsterdam. Vanzelfsprekend is de ontheffing dus alleen gelding binnen het gekozen stadsdeel. Volstaat dit niet om de verhuizing uit te voeren? In dat geval kan je ook een RVV Verkeersontheffing aanvragen voor geheel Amsterdam.
Gaat het om het reserveren van parkeervakken of moet er een gedeelte of gehele weg worden afgesloten omdat je anders niet kan in- en/of uitladen? In deze beide gevallen dien je een TMV aan te vragen. TMV staat voor Tijdelijke Verkeersmaatregel.
TMV aanvragen voor je verhuizing
Zoals aangegeven moet je een Tijdelijke Verkeersmaatregel aanvragen op het moment dat de verhuiswagen de weg (gedeeltelijk) zal afsluiten tijdens de verhuizing óf op het moment dat je parkeervakken wilt reserveren. Zoals alles tegenwoordig is ook dit vrij simpel online aan te vragen. Dit kunt u snel via de site van de gemeente van Amsterdam aanvragen op MijnAmsterdam.
Hou er wel rekening mee dat de ontheffing puur wordt toegewezen voor het in- en uitladen van een verhuiswagen. Op het moment dat het in- en uitladen van de verhuiswagen is afgerond, dien je gewoon parkeergeld te betalen voor de parkeervlakken; doe je dit niet, riskeer je een parkeerboete.
Kosten parkeervergunning voor jouw verhuizing in Amsterdam
Deze blog begonnen we met aangeven dat het van belang is om te weten of de vergunning écht noodzakelijk is voor je verhuizing. Want de vergunning zelf is niet kosteloos, maar het aanvragen van de vergunning ook niet! De kosten voor het aanvragen van een RVV Verkeersontheffing of TVM worden ook wel leges genoemd. Leges zijn een vast bedrag dat u betaald om uw aanvraag in behandeling te laten nemen door de gemeente. Concreet houdt dit in: al wordt uw aanvraag aangewezen, u betaalt het volle bedrag!
Op het moment dat u het online formulier van gemeente Amsterdam invult om een RVV Verkeersontheffing en/of een TVM aan te vragen, dan berekent dit formulier automatisch de kosten van uw aanvraag.
Hieronder een kostenindicatie om een beeld te geven van wat verschillende ontheffingsaanvragen kosten:
– RVV Verkeersontheffing aanvragen voor 1 tot 5 voertuigen op dezelfde locatie: 230 euro
– TVM aanvragen voor afzetting van de weg voor 1, 2 of 3 dagen: 200 euro
– 1 of 2 parkeervakken afzetten: 315 euro
– 3 tot en met 6 parkeervakken afzetten: 324 euro
– Voor alle ontheffingsaanvragen gelden facturatiekosten van 20 euro
Hier kunnen nog eventuele kosten bij komen die gemaakt worden om de weg af te zetten als dat nodig is. Denk aan de kosten voor het gebruik en de plaatsing van hekken en verkeersborden.
Voor alle ontheffingen geldt: deze moeten minimaal 7 werkdagen vóór de verhuisdatum worden aangevraagd.